FoodFit Zadbaj o zdrowie

505 741 976

Twaróg

Białko to podstawowy obok węglowodanów i tłuszczy składnik odżywczy dostarczany z pożywieniem. Białko odpowiada za budowę tkanek mięśniowych a dieta uboga w białko sprawia że nasze mięśnie słabną.

Składniki odżywcze

Twaróg jest bogatym źródłem białka i w przeciwieństwie do wielu rodzajów produktów mlecznych zawiera niewiele węglowodanów i bardzo mało tłuszczu. Średnio na 100g serka twarogowego składa się od 7 do 9 g białka. Twaróg zawiera również dużo wapnia ważnego składnika dla utrzymania zdrowych kości i zębów. W skład twarożku wchodzą również witaminy z grupy A i B bardzo ważne dla organizmu, wzmacniające układ odpornościowy i pomagające chronić organizm przed stresem. Twaróg zawiera również śladowe ilości kwasu foliowego, witaminy B-6, tiaminy i niacyny oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Twaróg zawiera też spore ilości sodu oraz niewielkie ilości selenu, fosforu i żelaza. Niezależnie od jego rodzaju (twaróg, serek cottage, gładki) jego profil żywieniowy pozostaje niezmieniony.

Dieta i twaróg

Twaróg może być zdrowym dodatkiem do diety. Twaróg zawiera kazeinę, białko które jest wolno trawione, oznacza to że można odczuć przez dłuższy czas uczucia sytości. Ostatni posiłek w ciągu dnia złożony z twarogu zamiast wysokokalorycznego posiłku może pomóc w realizacji celów odchudzania.
Wysoka zawartość białka sprawia że twaróg jest dobry dla tych osób, które mają większe zapotrzebowanie na białko. Dieta wysoko białkowa polecana jest sportowcom i kulturystom.
Ser twarogowy może nie być idealnym uzupełnieniem diety jeśli organizm wykazuje nietolerancję laktozy.

Rodzaje twarogu

Twaróg może występować w różnych postaciach, jednak najczęściej rozróżniamy twarogi według stopnia zawartości tłuszczu mleka. Im zawartość tłuszczu jest niższa, tym bardziej może pomóc w odchudzaniu. Twaróg o zawartości 1,5 procent tłuszczu w porcji 1/2 szklanki zawiera 4 g węglowodanów, 1 g tłuszczu i generuje 90 kcal. Zjedzenie 1/2 szklanki twarogu o zawartości 4 procent tłuszczu mlecznego daje 4 g węglowodanów, 5 g tłuszczu i 120 kalorii, natomiast 1/2 szklanki twarogu o zawartości 2 procent tłuszczu 4 g węglowodanów, 2 g tłuszczu i 100 kalorii.

    Podsumowanie

  • Twaróg zawiera duże ilości białka i mało kalorii.
  • Ser twarogowy to dużo wapnia i mikro elementów.
  • Kazeina jest wolno trawiona co daje poczucie sytości przez dłuższy czas.