FoodFit Zadbaj o zdrowie

505 741 976

Lipidy

Tłuszcze mają złą reputację ale ich obecność w organizmie jest niezbędna. Lipidy występują we wszystkich żywych organizmach. W roślinach są one obecne przede wszystkim w nasionach i w miąższu owoców, a w organizmach zwierząt w różnych narządach lub jako wyodrębniona tkanka tłuszczowa.

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Dobre tłuszcze dla organizmu to nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędnym składnikiem diety. Nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 a białka z tych kwasów wspomagają budowę nowych komórek i pozwalają na lepsze usuwanie cholesterolu. Należy dostarczać tych składników poprzez odpowiednią dietę opartą o surowe produkty bogate w te składniki. Kwasy omega-3 i omega-6 występują głównie w olejach roślinnych, rybach, orzechach i oliwie z oliwek.

Nasycone kwasy tłuszczowe

Nasycone kwasy tłuszczowe są niezdrowe, przyczyniają się do rozwoju komórek tłuszczowych i pośrednio zwiększają poziom cholesterolu we krwi zwiększając ryzyko zachorowania na choroby serca. Występują między innymi w tłuszczach zwierzęcych, żółtkach jaj, maśle i produktach mlecznych. Ważne jest, aby zawsze czytać etykietach uniknąć do maksimum te tłuszcze mogą być odpowiedzialne za choroby serca.

Kwasy tłuszczowe trans

Tłuszcze trans są szkodliwe dla zdrowia. Można je znaleźć w większości przemysłowych produktów jak wypieki, ciasta, bułki do hamburgerów, chipsach, frytkach i innych produktach wytwarzanych masowo z wykorzystaniem uwodornionego oleju. Utwardzony olej pomaga zachować jedzenie dłużej, jednak ma katastrofalny wpływ na zdrowie i znacząco zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów czy cukrzycy.

Rola lipidów

Tłuszcze nadają smak naszej żywności i dostarczają organizmowi skoncentrowanej dawki energii. Jeden gram tłuszczu zawiera 9 kalorii. Większość składników odżywczych jak białka i węglowodany dostarcza tylko 4 kalorie na gram. Mimo, że tłuszcze mają złą reputację są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i stymulują organizm do wydzielania hormonów niezbędnych do absorpcji witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, D, E i K.

Triglicerydy

Triglicerydy lub trójglicerydy to lipidy występujące fizjologicznie w organizmie są zapasem energetycznym, który jest zużywany na bieżące potrzeby organizmu lub magazynowany w postaci tkanki tłuszczowej. Pochodzą z pożywienia bogatego w tłuszcz, ale również z nadmiaru spożywanych węglowodanów. Efektem ich wysokiego poziomu jest przyrost masy ciała, są czynnikiem rozwoju miażdżycy.

    Podsumowanie

  • Kwasy tłuszczowe nienasycone omega 3 i omega-6 są niezbędnym składnikiem diety.
  • Nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają poziom cholesterolu.
  • Kwasy tłuszczowe trans są szkodliwe dla zdrowia.
  • Triglicerydy z lipidów są odkładane w organizmie i stanowią zapasy energetyczne.