FoodFit Zadbaj o zdrowie

505 741 976

Jajka

Jajka są doskonałym substytutem mięsa i można je wykorzystywać w wielu dietach. Jajka dastarczają niezbędnych aminokwasów w zrównoważonych ilościach a ich wartość odżywcza pozwala na różnorodne zastosowanie.

Składnik odżywcze

Białko jajka obfituje w białko naturalnego pochodzenia o wysokiej jakości i wartości odżywczej a także niskiej zawartości tłuszczu. Spożywanie jaj w umiarkowanych ilościach dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów. Żółtko oprócz białka zawiera również nasycone tłuszcze m.in. lipidy, jak lecytynę i cholesterol. Dlatego dietetycy w niektórych przypadkach zalecają wyrzucać żółtka i jeść tylko białko. Żółtko jest także źródłem witamin z grupy B i składników mineralnych jak fosfor i żelazo. Jego barwa pochodzi od stężenia przeciwutleniaczy, które pozwalają organizmowi na lepsze zwalczanie chorób, szczególnie tych związanych z procesem starzenia się.

Przyswajanie

Białka jaj są przyswajane średnio szybko, w ciągu godziny organizm może wchłonąć 1,5 g surowego białka jaj a gotowanego białka do 3 g przy czym białko poddane denaturacji jest łatwiej przyswajalne.

Jakie wybrać

Jajka pochodzące z ferm drobiowych gdzie stosuje się naturalną karmę są naturalnie bogate w kwasy omega-3. Te pochodzące z innych źródeł mogą być mniej kompletne żywieniowo. Jednak niektórzy producenci starają się zrekompensować tę nierównowagę stosując paszę dla drobiu wzbogaconą o siemię lniane. Nasiona te zwierają kwas alfa-linolenowy z grupy kwasów tłuszczowych omega-3 co rekompensuje braki.

Czy powinniśmy jeść żółtka

Jajko jest niezbędnym elementem zdrowego żywienia ponieważ jego białka są kompletne i zbilansowane w aminokwasy. Czy jednak powinniśmy jeść żółka? To zależy od naszych celów. Jeśli szukamy źródła białka bez tłuszczu powinniśmy jeść tylko białka. Natomiast jeżli chcemy skupić na pełnym wykorzystaniu składników odżywczych to powinniśmy spożywać zarówno białka jak i żółtka.

Podsumowanie

  • Białko jaja kurzego = 100% wartości odżywczej.
  • Białko jajka zawierają niezbędną ilość aminokwasów.
  • Żółtko zawiera cholesterol i nasycone kwasy tłuszczowe.
  • Gotowane jajka są szybciej przyswajane przez organizm.