FoodFit Zadbaj o zdrowie

505 741 976

Owoce

Owoce są ubogie w kalorie i zawierają dużo wody. Doskonale sprawdzają się jako komponenty diety. Podobno owoce nie tuczą lecz nie jest to takie pewne.

Składniki odżywcze

Owoce składają się w 70-85% z wody, z reguły są niskokaloryczne. Wszystkie owoce dostarczają węglowodanów prostych i złożonych (skrobi), jak również białka w małych ilościach. Głównym rodzajem cukru wytwarzanego przez owoce jest fruktoza, która jest węglowodanem złożonym.
Owoce zawierają minerały i witaminy C, szczególnie owoce cytrusowe. Składniki mineralne dostarczane przez owoce to głównie żelazo zawarte w jeżynach, malinach, truskawkach, suszonych morelach, śliwkach, daktylach czy figach. W owocach znajdziemy także wapń (daktyle, figi, pomarańcze) i potas istotny dla skurczu mięśni (banany, gruszki, brzoskwinie, pomarańcze).

Owoce i dieta

Owoce w większości można stosować jako uzupełnienie diety bez większych negatywnych konsekwencji jednak nie wszystkie owoce są tak dobre dla diety, niektóre mogą utrudniać utratę masy ciała. Większość owoców nie zawiera tłuszczu jednak od tej reguły jest kilka wyjątków, między innymi awokado, miąższ kokosowy czy oliwki. Do najbardziej kalorycznych należą: winogrona (70 kcal / 100g), banany (120 kcal / sztuka), avocado (250 kcal / sztuka) oraz daktyle (316 kcal / 100g).
W ciągu dnia dobra praktyką jest spożywanie kilku porcji owoców jednak nie jednocześnie nie kumulując ich razem przy czym porcja oznacza np. 1 jabłko, 1 /2 grejfruta czy 1 kiwi..
Wiele osób uważa, że przez jedzenie ananasa można schudnąć poprzez zawarty w nim enzym bromelainę. Enzym ten występuje jednak przeważnie w łodygach ananasa a nie w owocach.

Niektóre owoce

Awokado. Zawiera dużo tłuszczu, w efekcie czego w 100g awokado jest 15g tłuszcz, 2g białka i ślady węglowodanów w sumie razem 140 kcal. Jednak zawarte w awokado kwasy tłuszczowe są nienasycone czyli zdrowe dla organizmu.

Banan. Dostarcza 90 kcal energii na 100g. Zawartość węglowodanów wynosi 20%, a skład odżywczy zależy od jego dojrzałości. Banan, który nie jest w pełni dojrzały zawiera węglowodany w postaci skrobi i posiada indeks glikemiczny na poziomie 60. Stopniowo podczas dojrzewania skrobia zmienia się w glukozę i fruktozę (cukry proste).

Jabłko. Jabłko nie jest owocem kalorycznym, średnia sztuka to ok 50 kcal. Jedzenie jabłek to dobry sposób, aby ustabilizować swój apetyt a spożycie jabłka przed posiłkiem, pomaga zapobiec przejedzeniu podczas kolejnego posiłku. Jabłka powodują uczucie sytości, ponieważ są bogate w błonnik.

Arbuz. Arbuz podobnie jak melon, ma wysoki indeks glikemiczny (75), ale jest owocem niskokalorycznym 15 kcal na 100g. Ma działanie moczopędne, które wpływa na gospodarkę wody w organizmie.

    Podsumowanie

  • Większość owoców jest niskokaloryczna.
  • Owoce dostarczają węglowodanów, minerałów i witamin.
  • Awokado zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe zaangażowanych w usuwanie cholesterolu.