FoodFit Zadbaj o zdrowie

505 741 976

Kawa

Picie kawy działa stymulująco na organizm a duża zawartość kofeiny sprawia, że jest bodźcem dla układu nerwowego. Kofeina działa na ośrodkowy układ nerwowy zwiększając pobudliwość i pobudzając organizm, zwiększa koncentrację i znosi zmęczenie fizyczne.

Działanie kawy

    Kawa na wiele sposobów działa na organizm m.in:
  • pobudza układ nerwowy do działań hormonalnych związanych z metabolizmem
  • poprawia skurcze mięśni
  • wpływa na zwiększoną ruchliwość przewodu pokarmowego
  • stymuluje wydzielanie soku żołądkowego
  • poprawia wykorzystanie tłuszczów i cukrów do wytworzenia energii w trakcie wysiłku

Uwaga, spożywanie kawy w dużych ilościach może powodować również skutki uboczne, takie jak kołatanie serca, bóle głowy i zaburzeń snu. Do negatywnych efektów spożywania dużej ilości kawy należy nadmierna nerwowość, poczucie niepokoju i rozdrażnienia.

Skład kawy

Kawa nie stanowi dużej wartości odżywczej, ponieważ zawiera mało białka, zawiera znikome ilości węglowodanów i lipidów. Zawartość witamin też jest niska, śladowe witaminy to PP, E, B. Z minerałów, kawa zawiera głównie potas. W zależności od sposobu wytwarzania filiżanka kawy zawiera od 80 do 150 mg kofeiny, dla porównania herbata jest źródłem kofeiny a filiżanka zawiera od 20 do 50 mg.

Kofeina i waga

Największą korzyścią z kawy a tym samym z kofeiny w dietetyce jest fakt lepszego przetwarzania kwasów tłuszczowych w energię. Kofeina stymuluje lipolizę (spalanie tłuszczu), która powoduje uwalnianie kwasów tłuszczowych do krwi, a ten rodzaj paliwa jest przyjazny dla organizmu przy jednoczesnym zachowaniu rezerw glikogenu do późniejszego ich wykorzystania.

    Podsumowanie

  • Picie kawy stymuluje układ nerwowy i poprawia koncentrację.
  • Nadmierne picie kawy może powodować skutki uboczne.
  • Kofeina zwiększa spalanie tłuszczu.